page header

Ik ben Barbara Stok. Ik ben bekend geworden met stripverhalen over mijn belevenissen, zoals drummen in een punkrockband, doodsangst en de kunst van het niksdoen. Mijn stripboek Vincent, over Vincent van Gogh, verschijnt in meer dan twintig landen. Nu werk ik aan een nieuw boek over een filosoof uit de oudheid.

In 1970 ben ik geboren in Groningen. Als kind wilde ik schrijver worden: vanaf het moment dat ik kon schrijven, typte ik al verhaaltjes met twee vingers op een typemachine. Na de middelbare school woonde ik een jaar in Amerika, werd drummer en volgde de Haagse Fotoacademie. Op mijn 24ste ging ik stripverhalen maken, aanvankelijk naast mijn baan als journalist/fotograaf.

'één van de belangrijkste stripmakers van Nederland' – NRC

Inmiddels heb ik elf boeken op mijn naam staan. NRC noemt mij ‘één van de belangrijkste stripmakers van Nederland’ en ook The Times en The Guardian, schreven lovende recensies. In 2009 ontving ik de Stripschapprijs voor mijn oeuvre. Met Vincent reis ik de wereld over: ik heb lezingen gegeven van Toronto tot St. Petersburg, van het Metropolitan Museum New York tot een Braziliaanse favella.

Op dit moment werk ik aan een nieuw stripboek: over een Griekse filosoof uit de oudheid. Ik verwacht dat dit voorjaar 2020 af zal zijn.

'Stok laat haar vaardigheid niet alleen zien in het akelig grote drama, maar ook in de kleinere momenten, die in kleinere grafische gebaren worden uitgedrukt.' - The Times

Verder kan ik goed lanterfanten en zeil ik graag. Af en toe ben ik student filosofie. Samen met mijn man Ricky woon en werk ik in een klein huis in Groningen. Ricky kleurt mijn tekeningen in en verzorgt het computerwerk. Ooit vormden we met z’n tweeën de band De Straaljagers.

'quite funny, well-told, courageously truthfull' – Robert Crumb

'Het werk van Barbara Stok doet denken aan de films van Woody Allen.' - Kunstkrant

'Stok is de Nederlandse stripchroniqueur der kleine dingen. Daarin zitten niet zelden geniepig de grote thema's verstopt' - VPRO Gids

Barbara Stok is een filosoof met zelfspot. - Volkskrant

Sluit Menu