Interview: wat vindt Pieter ervan?

Een van de eerste stripverhalen die Barbara maakte, heet 'Pieter', over een jongen waar ze in haar studententijd smoorverliefd op was. Twintig jaar na dato vertelt de echte Pieter zijn kant van het verhaal. Wat vond hij ervan om hoofdpersoon te zijn in Barbara's strip? Het bewuste verhaal is pas heruitgebracht in de bloemlezing 'Lang zal ze leven!'.

Pieter: "Barbara had me van tevoren gevraagd of ik het goed vond dat ze een strip over mij zou maken. Ik vond dat goed, want ik vond haar strips hartstikke leuk. Toen het verhaal uitkwam, heb ik het meteen gekocht. Het was heel erg leuk om te lezen, maar ik geneerde me ook af en toe.

gênant
Over herinneringen die het opriep aan die tijd. Dat ik bijvoorbeeld voorstelde om naaktfoto's te maken, was een kromme versierpoging van mij, wat ik achteraf heel gênant vond. Sommige gebeurtenissen herinnerde ik me totaal niet: in het verhaal ga ik Barbara midden tijdens een concert ineens enorm zoenen. Zoiets zou ik toen helemaal niet gedurfd hebben.

hoteldebotel
Ik herkende mezelf als persoon goed terug. Dat vind ik sowieso leuk aan haar strips, je herkent iedereen. Het is simpel getekend, maar raak. De korte periode dat Barbara en ik wat hadden, was even enorm intensief. Meteen al toen ze me vroeg of ze foto's van mij mocht maken, sloeg de vonk over. Ik was best wel hoteldebotel van haar.

de wereld is kut
Ergens in het verhaal zeg ik dat ik het leven zinloos vind. Daar denk ik nog steeds zo over. Je wordt geboren en je gaat dood en in de tussentijd moet je het maar naar je zin maken. Toen was ik daar heel pessimistisch over: het leven is kut, de wereld is kut, de mensen zijn kut. Maar nu zie ik het veel vrolijker en optimistischer. Nu zie ik ook heel veel mooie dingen en ik geniet van het leven met de mensen die ik lief vind.

Willeke
In die tijd wou altijd in Vera zitten, naar concerten toe, zuipen. Willeke was mijn redding. Toen ik met haar kreeg, drong het door: wil ik nou de rest van mijn leven aan de bar blijven hangen? Ik ben een platenzaak begonnen. Daarna ben ik een tijdje brugwachter geweest. Nu werk ik bij een webshop voor biologisch voedsel.

weilanden
Willeke en ik zijn al twaalf jaar getrouwd en achttien jaar samen. We wonen met z'n tweeën aan de rand van Ten Boer, een hele mooie plek met uitzicht over de weilanden. Ik ben Barbara's strips altijd blijven volgen. Ik ben fan."